Wanneer je kleuren voor je interieur moet uitkiezen, zal deze keuze meestal bepaald worden door de gangbare trends. Maar er is meer!
Welke kleur heb je voor ogen ?
Stap 1 : koude, warme en neutrale kleuren
Van nature uit voelen wij kleuren als koud, warm of neutraal aan. Hierbij bedoelen we niet de helderheid of de verzadiging maar wel de kleurtoon. Om te bepalen welke kleuren je in een bepaalde ruimte wilt, is het belangrijk om te weten welke functie die ruimte zal vervullen. Een actieve ruimte zoals een keuken of inkomhal wordt beter in een koudere kleur geschilderd omdat deze je alert en actief maakt. Passievere ruimtes zoals een salon of slaapkamer, worden daarentegen beter geschilderd in een warme kleur gezien zulke kleuren rust en gezelligheid uitstralen.
Tip 1: observeer het natuurlijk licht in de ruimte. Zuidelijk licht zal de kleuren warmer maken terwijl noordelijk licht de kleuren kouder doet aanvoelen.
Tip 2: ook de glansgraad van de verf beïnvloedt de gevoelstemperatuur. Een sterke glanzende verf voelt heel wat kouder aan terwijl een matte verf eerder warm lijkt.
Stap 2 : De accentkleur bepalen
Bijna elke kamer in huis heeft een bepaalde accentkleur die het meest zichtbaar is. Deze kleur wordt aangebracht op een muur die de meeste aandacht trekt. Dit hoeft niet een volledige muur te zijn, je kan je ook beperken tot slechts een stukje van de muur.
Het is wel aanbevolen om een muur met ramen in een neutrale of lichte tint te schilderen.
Stap 3 : Combineer de uitgekozen kleuren
Kies een combinatie van maximaal drie kleuren voor elke ruimte (cfr. kleurencirkel van Johannes Itten)
Complementaire kleuren (contrasterende kleuren)
Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan zoals rood en groen, geel en paars en blauw en oranje (cfr. kleurencirkel).
Ton-sur-ton kleuren (harmoniërende kleuren)
Kleuren in dezelfde tint worden ton-sur-ton kleuren genoemd. Er bestaan heel wat verschillende nuances van één enkele kleur, afhankelijk van hoe veel zwart of wit werd toegevoegd. Met deze kleuren creëer je een soort van harmonieus geheel (cfr. buitenste rand van de kleurencirkel)
Combinatie met neutrale kleuren
Combineer je levendige accentkleur met een neutrale lichte kleurtint en een neutrale donkere kleurtint. Zo geven bruine tinten een warme indruk terwijl grijze tinten eerder koud aanvoelen.
Ruimtes optisch verkleinen
De ruimte in een kamer kan je kleiner doen lijken door warme, donkere kleuren en kleuren met een hoge glansgraad te gebruiken. Dit komt omdat warme kleuren gepercipieerd worden als voorgrondkleuren en dus als het ware ‘eruit’ springen. Verticale strepen doen een wand hoger lijken maar wel smaller (het omgekeerde geldt voor horizontale strepen).
Ruimtes optisch vergroten
Door lichte, koude en matte kleuren in de kamer te gebruiken, creëer je het gevoel dat de kamer veel groter lijkt dan ze in werkelijkheid is. Maar een kamer met koude kleuren is uiteraard niet erg aangenaam om in te vertoeven. Kies daarom voor een warme kleur als accentkleur waarmee je bijvoorbeeld één muur schildert. Indien je liever geen volledige muur in een warme accentkleur steekt, is het ook mogelijk om deze kleur in je meubels en decoratie te gebruiken. Erg trendy tegenwoordig !